Back to All Events

Dansk / Johan Tirén: Vi siger hvad I tænker


> Download
udstillingskatalog
dansk (TBA) / English (TBA)

> Anmeldelser

> Download
pressemeddelelse (TBA)

Vi siger, hvad I tænker er en udstilling af den anerkendte svenske kunstner Johan Tirén, som stiller skarpt på fortalere for asyl- og indvandringsstop og ser nærmere på ideologien bag deres tanker og argumenter. Som noget ganske særligt går Tiréns CAMP open! udstilling bagom fremmedangsten og fjendtligheden overfor indvandring ved at lade fortalerne komme til orde og forklare de grundlæggende begreber, de bygger deres politik på.

Stilbilleder fra videoinstallationen  Vi siger hvad I tænker

Stilbilleder fra videoinstallationen Vi siger hvad I tænker

Om udstillingen:

Udstillingen består af en videoinstallation, der blev optaget så langt tilbage som i 2005, samt en komplementerende fotoserie og et publikumsinvolverende vægmaleri (begge 2019). Videoinstallationen tager fat i principprogrammet for det nationalistiske og indvandringskritiske svenske parti Sverigedemokraternaog folder det ud begreb for begreb i interviews med to af partiets førende skikkelser i midt-00’erne: daværende partisekretær, Jan Milld, og pressesekretær og senere vice-partiordfører, Jonas Åkerlund. Værket er et forsøg på at forstå strategierne og tankerne bag Sverigedemokraternasidealer; et parti, der, da værket blev skabt, endnu ikke havde fået deres parlamentariske gennembrud. I dag er Sverige kun et blandt mange europæiske lande, hvor højreekstreme partier har formået ikke bare at opbygge en parlamentarisk platform, men også at ændre hele det politiske landskab. Denne udvikling er udgangspunkt for de to nye værker, Tirén skaber til og under udstillingen.

Samtidigt med, at udstillingen giver os et vigtigt indblik i de grundlæggende tanker bag Europas nye magthavere og inviterer os til at reflektere over udviklingen af denne nyere historie, vidner den om kontinentets manglende evne til at tackle forskel som resultat af migration.

Johan Tirén fra fotoserien  Those Who Control…  (2006-19)

Johan Tirén fra fotoserien Those Who Control… (2006-19)

Om Johan Tirén:

Johan Tirén (f. 1973) har en MFA fra Konsthögskolan i Malmö (2004) og har studeret ved det Kgl. Danske Kunstakademi (1998-2003). Han arbejder i forskellige medier, såsom tegning, grafik, video og tekst, og bruger sin researchbaserede kunstneriske praksis både indenfor kunstinstitutionen og udenfor, fx i byplanlægningsprocesser med særligt fokus på sociale problemstillinger omkring bæredygtighed og planlægning. Han stræber efter samtidigt at være åben og præcis i sit kunstneriske arbejde, idet han leder efter en politisk skarphed, der ikke taber kunstens poetiske kvaliteter af syne. Tirén har bl.a. udstillet på Göteborg Biennalen, Galleri Tom Christoffersen og Overgaden og har sammen med kollegaen Anna Högberg udført offentlige udsmykningsopgaver for Statens Konstråd og Örebro Kommun.

Udstillingen er støttet af Det Obelske Familiefond / Statens Kunstfond / Foreningen Roskilde Festival / European Cultural Foundation / Københavns Billedkunstudvalg / Beckett Fonden.

Earlier Event: September 21
Decolonizing Appearance