Takket være tre store legater fra Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og Foreningen Roskilde Festival kan CAMP i efteråret lancere det nye to-årige udstillingsprogram State of Integration: Kunstneriske analyser af sameksistensens udfordringer.
Fem internationalt anerkendte kuratorer og kunstnere – Nicholas Mirzoeff, Tania Bruguera, Temi Odumosu, Galit Eilat og Sandi Hilal – gæstekuraterer hver en ambitiøs gruppeudstilling om sameksistens og tilhørsforholdets politik.
Det er første gang, CAMP samarbejder med eksterne kuratorer. Hensigten er at introducere nye kuratoriske metoder og trække andre og større kunstnernavne til centret.
I kølvandet på de store flygtninge- og migrantstrømme, der kom til Danmark og det øvrige Vesten i 2015, er indvandring og integration igen kommet øverst på dagsordenen og har skabt splittelse blandt politikere og befolkningsgrupper over, hvordan indvandring skal håndteres. Spørgsmålet om, hvem vi skal tage imod, og hvilke rettigheder flygtninge og indvandrere skal have, udgør nogle af tidens mest kontroversielle spørgsmål.
Det internationale samfund er stadig langt fra at have fundet bæredygtige løsninger. Der er derfor et stigende behov for udstillinger og forummer, der kan debattere indvandringens problemstillinger på nye og mere frugtbare måder.
I fire forskellige udstillinger frem til sommeren 2020 undersøger nogle af samtidskunstens mest visionære aktører, hvorfor indvandringen er så stor en udfordring for mange vestlige lande, og hvordan flygtninge, indvandrere og diasporagrupper oplever kravet om integration eller assimilation ind i majoritetskulturen.
Mere end 30 internationalt anerkendte kunstnere, kuratorer og kulturaktører bidrager til udstillingsrækken og hjælper os med at forstå processerne bag så centrale begreber som integration, assimilation, tilhørsforhold, parallelsamfund og medborgerskab.
Når samtidskunsten åbner for nye synsvinkler af en større kompleksitet og bredde, tør vi omfavne dem og omsætte dem i alternative modeller for sameksistens og medborgerskab?